• Wpisów: 52
  • Średnio co: 46 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 15:22
  • Licznik odwiedzin: 18 010 / 2473 dni
 
superman1
 
Cześć :d

A teraz o mango.

1.Mango

mango-tree-9742865.jpg



Proces kiełkowania w przypadku trwa bardzo długo.
Liście przybierają zieloną barwę dopiero u starszych sadzonek.
Twardą pestkę wyjmujemy z owocu, następnie dokładnie oczyszczamy ją z resztek miąższu. Najlepiej zrobić to, szorując ją szczoteczką pod strumieniem bieżącej wody. Trzeba jednak uważać, by nie uszkodzić pestki. Jeśli nie sadzimy jej od razu, możemy przechowywać ją  najwyżej przez 5 dni w wodzie, w temperaturze minimum 20 stopni. Wodę trzeba codziennie wymieniać, bo pestka nie może wyschnąć.
Następnie do połowy wciskamy pestkę do doniczki z ziemią uprawną(cienkim końcem do góry). Całość okrywamy plastikową torebką i odstawiamy w ciepłe miejsce(o temperaturze 25-28 stopni). Podłoże w naczyniu powinno być stale wilgotne. Proces kiełkowania może potrwać nawet kilka miesięcy.
Gdy kiełek wreszcie się pojawi, ustawiamy doniczkę w jasnym, ciepłym i osłoniętym od przeciągów miejscu, po czym zdejmujemy plastikową osłonkę. Roślina nie powinna stać bardzo blisko okna, bo nie toleruje zimnego powietrza. Młode liście mają początkowo głęboki, czerwony kolor i dopiero z czasem  zabarwiają się na zielono.

Nie możesz dodać komentarza.