• Wpisów: 52
  • Średnio co: 46 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 15:22
  • Licznik odwiedzin: 18 010 / 2473 dni
 
superman1
 
Część :d
Dziś o Kaki.

1. Kaki (persymona lub hebanowiec)

images43543.jpg



Miąższ kaki konsystencją przypomina budyń. Owoce
powstałe w wyniku zapłodnienia mają w środku nasiona.
Hebanowiec wschodni jest przystosowany do stosunkowo chłodnego klimatu, dlatego, aby zainicjować kiełkowanie, trzeba poddać nasiona zabiegowi stratyfikacji.
Oznacza to, że przez pewien określony czas należy je wystawiać na działanie niskich temperatur.
po takim przygotowaniu rozkładamy nasiona do torfowych doniczek lub odkażonych doniczek z ziemią i przykrywamy je centymetrową warstwą podłoża. Roślina kiełkuje w temperaturze 15-20 stopni. Podłoże w doniczce musi być stale wilgotne. Młode siewki potrzebują jasnego lub nawet bezpośrednio nasłonecznionego stanowiska.
Przesadzamy je, gdy korzenie przestaną mieścić się w dotychczasowym naczyniu. Wiosną nawozimy rośliny raz w tygodniu, potem raz w miesiącu.
Przez krótki czas hebanowce mogą wytrzymać brak wody, jednak podłoże w doniczce nigdy nie powinno całkiem wyschnąć. Przez pierwszy rok młode sadzonki należy też chronić przed mrozem.
Korzenie hebanowca sięgają bardzo głęboko, wybierajmy więc odpowiednio duże doniczki.

:d >:D

Nie możesz dodać komentarza.