• Wpisów: 52
  • Średnio co: 46 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 15:22
  • Licznik odwiedzin: 18 010 / 2473 dni
 
superman1
 
Cześć :d
Zapraszam na artykuł o Guawie.

1. Guawa (guszla)


images3333333333.jpg



Charakterystyczną cechą owoców guszli jest skórka o woskowatym połysku. Dojrzałe owoce mają intensywny, przyjemny zapach i są bardzo miękkie.
Nasiona myjemy ciepłą wodą, aby dokładnie oczyścić je z resztek miąższu, a następnie moczymy 20 minut w wodzie o temperaturze 50 stopni. Wyjmujemy i natychmiast rozkładamy do torfowych doniczek. W każdym naczyniu umieszczamy 6-8 nasion i przykrywamy je centymetrową warstwą torfu. Doniczki stawiamy w cieple (w temperaturze 20-25 stopni) i utrzymujemy stałą wilgotność podłoża. Po 2-3 tygodniach rozpocznie się kiełkowanie. Młode siewki przestawiamy teraz w jasne miejsce, w którym panuje temperatura nie niższa niż 18 stopni. Gdy korzenie rośliny przestaną mieścić się w naczynku z torfem, przesadzamy ją do doniczki z ziemią do kwiatów. W późniejszym okresie gruszlę przesadzamy tylko wtedy, gdy będzie to potrzebne - a warto wiedzieć, że rośnie ona naprawdę szybko.
Roślina lubi dobrze nasłonecznione stanowiska.
W okresie wzrostu i latem należy ją obficie podlewać i nawozić raz lub dwa razy w miesiącu.
W zimie ograniczamy podlewanie i rezygnujemy z nawożenia.  
:d

Nie możesz dodać komentarza.